Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2012 21:19 - Баклава
Автор: exiliaiscooking Категория: Рецепти   
Прочетен: 6813 Коментари: 5 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Правенето на баклава изобщо не е толкова трудно, както си мислят повечето хора. И все пак много хора ще пропуснат да я направят, не защото не я харесват, но защото ги мързи да я правят.


image
Така де... не това беше темата, ами как се прави баклава.
Първо вземаме една тава, ако е правоъгълна би било много по-удобно, заради  формата на корите.
Намажете тавата с олио и започваме нареждането. Използват се нормалните тънки кори (тия с които правите баници). Първо се слага няколко (от 4 до 6-7) от корите и се слагат смлени орехи. И процедурата се повтаря толова пъти колкото е необходимо за да получите достатъчно дебела баклава. Всъщност за такава голяма тава са необходими 2 пакета (и доста орехи).
Накрая се слагат още няколко пласта кори и след което започвате да я режете във форма удобна за сервиране.
Традиционния й вид е да се нареже на квадратчета в големината на хапки, но е възможно също да се нареже и на ромбчета. И в двата случая може да използвате летва или линиийка, както правим на видеото с баща ми. Защото корите са много тънки и понякога сухи, при нарязването много често се разкъсва. Летвичките предотвратяват това. Във видеото не е много добре онагледено, защото асистента, който помагаше затова, беше малко нетърпелив :)

През това време разтопяваме пакет краве масло. И след като баклавата е нарязана я заливаме с маслото и чакаме да попие. Възможно е да използвате и маргарин, но с масло става много по-вкусно.

След това се слага в предварително НЕнагрята, т.е. студена фурна докато се опече.

През това време за сиропа са ви необходими 1 кг захар и литър вода. Може да добавите 1 ванилия и половин лимон за аромат към сиропа.

Когато сиропирате баклавата трябва да внимавате ако баквата е топла трябва да се полее със студен сироп, но  струва ми се че ние използваме винаги обратния случай - топъл сироп и студна баклава.

И не бързайте веднага да я изядете, защото е необходимо 1 ден да изчака, докато поеме добре сиропа. ;)

И видеото:
 



Тагове:   баклава,   сироп,   сладко,   рецепа,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emrullah - Скоро
29.03.2012 21:23
ще те видим май по Фиеста ТВ :-)
цитирай
2. pevetsa - Ммммммммммммм, баклавичка :))...
30.03.2012 10:34
Ммммммммммммм, баклавичка :))))))))
цитирай
3. vesi91 - мм
30.03.2012 13:09
Вкусничкоо :))
цитирай
4. bven - Как си обичам баклавата -
30.03.2012 19:34
не била българско меню, но:)))
цитирай
5. lion1234 - Класика!!!
30.03.2012 22:16
Ашколсун!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: exiliaiscooking
Категория: Рецепти
Прочетен: 359830
Постинги: 67
Коментари: 208
Гласове: 1998
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол