Постинг
29.03.2012 21:19 -
Баклава
Правенето на баклава изобщо не е толкова трудно, както си мислят повечето хора. И все пак много хора ще пропуснат да я направят, не защото не я харесват, но защото ги мързи да я правят.
Така де... не това беше темата, ами как се прави баклава.
Първо вземаме една тава, ако е правоъгълна би било много по-удобно, заради формата на корите.
Намажете тавата с олио и започваме нареждането. Използват се нормалните тънки кори (тия с които правите баници). Първо се слага няколко (от 4 до 6-7) от корите и се слагат смлени орехи. И процедурата се повтаря толова пъти колкото е необходимо за да получите достатъчно дебела баклава. Всъщност за такава голяма тава са необходими 2 пакета (и доста орехи).
Накрая се слагат още няколко пласта кори и след което започвате да я режете във форма удобна за сервиране.
Традиционния й вид е да се нареже на квадратчета в големината на хапки, но е възможно също да се нареже и на ромбчета. И в двата случая може да използвате летва или линиийка, както правим на видеото с баща ми. Защото корите са много тънки и понякога сухи, при нарязването много често се разкъсва. Летвичките предотвратяват това. Във видеото не е много добре онагледено, защото асистента, който помагаше затова, беше малко нетърпелив :)
През това време разтопяваме пакет краве масло. И след като баклавата е нарязана я заливаме с маслото и чакаме да попие. Възможно е да използвате и маргарин, но с масло става много по-вкусно.
След това се слага в предварително НЕнагрята, т.е. студена фурна докато се опече.
През това време за сиропа са ви необходими 1 кг захар и литър вода. Може да добавите 1 ванилия и половин лимон за аромат към сиропа.
Когато сиропирате баклавата трябва да внимавате ако баквата е топла трябва да се полее със студен сироп, но струва ми се че ние използваме винаги обратния случай - топъл сироп и студна баклава.
И не бързайте веднага да я изядете, защото е необходимо 1 ден да изчака, докато поеме добре сиропа. ;)
И видеото:
Така де... не това беше темата, ами как се прави баклава.
Първо вземаме една тава, ако е правоъгълна би било много по-удобно, заради формата на корите.
Намажете тавата с олио и започваме нареждането. Използват се нормалните тънки кори (тия с които правите баници). Първо се слага няколко (от 4 до 6-7) от корите и се слагат смлени орехи. И процедурата се повтаря толова пъти колкото е необходимо за да получите достатъчно дебела баклава. Всъщност за такава голяма тава са необходими 2 пакета (и доста орехи).
Накрая се слагат още няколко пласта кори и след което започвате да я режете във форма удобна за сервиране.
Традиционния й вид е да се нареже на квадратчета в големината на хапки, но е възможно също да се нареже и на ромбчета. И в двата случая може да използвате летва или линиийка, както правим на видеото с баща ми. Защото корите са много тънки и понякога сухи, при нарязването много често се разкъсва. Летвичките предотвратяват това. Във видеото не е много добре онагледено, защото асистента, който помагаше затова, беше малко нетърпелив :)
През това време разтопяваме пакет краве масло. И след като баклавата е нарязана я заливаме с маслото и чакаме да попие. Възможно е да използвате и маргарин, но с масло става много по-вкусно.
След това се слага в предварително НЕнагрята, т.е. студена фурна докато се опече.
През това време за сиропа са ви необходими 1 кг захар и литър вода. Може да добавите 1 ванилия и половин лимон за аромат към сиропа.
Когато сиропирате баклавата трябва да внимавате ако баквата е топла трябва да се полее със студен сироп, но струва ми се че ние използваме винаги обратния случай - топъл сироп и студна баклава.
И не бързайте веднага да я изядете, защото е необходимо 1 ден да изчака, докато поеме добре сиропа. ;)
И видеото:
Търсене
За този блог
Гласове: 1998
Блогрол