Постинг
13.03.2016 14:41 -
Ябълков пай
Автор: exiliaiscooking
Категория: Рецепти
Прочетен: 1454 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 06.11.2016 12:23
Прочетен: 1454 Коментари: 0 Гласове:
4
Последна промяна: 06.11.2016 12:23
Реших да споделя рецепта, която изпробвах преди няколко месеца.
Денят беше адски снежен и неделен, нямаше начин да се излезе навън. Гледах сериал, в който ядяха ябълков пай. Дояде ми се.
Слязох до кварталния магазин, купих продуктите и се захванах.
Рецептата е следната.
Ябълков пай
За плънката
5 ябълки (червени и средно големи) - обелени и настъргани
3 с.л. Захар (аз използвах 5 с.л и не стана много сладко)
половин с.л. Канела
1 ч.ч. млени орехи
За тестото:
2 водни чаши брашно
1/2 водна чаша пудра захар
1 щипка сол
125 грама масло
4 с.л. Ледено студена вода
В тенджера задушете настърганите ябълки и прибавете захарта. При задушаването първо ябълките ще пуснат своя сок, след което ще го поемат. Прибавете орехите и канелата, разбъркайте добре и отнемете от огъня.
Поставете брашното в дълбок съд и прибавете пудрата захар. Разбъркайте ги добре заедно със щипката сол. Нарежете маслото на кубчета и с нежни дрижения на връхчетата на пръстите започнете да месите тестото. прибавете студената вода и продължете да месите.
Понеже е маслено тесто много бързо и лесно ще се омеси от топлината на ръцете.
След като е омесено добре, увийте тестото с фолио и го оставете в хладилника да почине за един час.
След това разделете тестото на две, като едната част трябва да е долу горе два пъти по-голяма от другата.
Започнете да точите голямата част - тя ще бъде използвана на дъното на пая. Разточете тестото в размера на тавата, която ще използвате.
Количестовто от рецептата е подходяща за тава с размери 26-28 сантиметра.
Поставете тестото на дъното на тавата, като трябва да покрие и стените. В случай, че стените станах малко неравни с помощта на нож можете да изрежете излишното тесто и да оформите добре основата.
Прибавете настърганите ябълки.
Отгоре разточете останалото тесто и отрежете ленти, с които да украсите пая.
Печете на 180 градуса.
Приготвих пая два пъти, като първия го направих на огнеупорна стъклена тава, а втория на форма за торта. Мога да кажа, че тестото се опича далеч по-добре на стъклената тава, и огромно предимство е да можете да видите дъното на тестото, което печете.
Рецептата е доста лесна и приятна за правене.
Успех в кухнята.
Харесайте Фейсбук страницата ни на адрес:
https://www.facebook.com/ExiliaInCookingland/?fref=ts
Educational Technology Today
Рецепта за домашен пастет от пилешки дро...
СЕГА ЩЕ ВИ ПОКАЖА НОМЕРАТА НА АНИТА ТРИФ...
Рецепта за домашен пастет от пилешки дро...
СЕГА ЩЕ ВИ ПОКАЖА НОМЕРАТА НА АНИТА ТРИФ...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 1998
Блогрол