Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 11:34 - Тортата за моя рожден ден
Автор: exiliaiscooking Категория: Рецепти   
Прочетен: 6294 Коментари: 4 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това беше тортата от миналия ми рожден ден. Понеже имахме голям мерак и да правим фондант за нея и всъщност да пробваме да си направим собствен фондан  се хванахме и на това. Но не бях доволна много от резултата, защото с този фондан тортата стана прекалено сладка. Но пък красива.


Необходими продукти:
6 яйца
400 гр захар
300 гр брашно
1 бакпулвер
3-4 супени лъжици олио

Първо разделихме белтъците и жълтъците и ги разбихме със захарта и с по 1 ванилия (половината захар на белтъците и другата половина на жълтъците). После добавихме жълтъците към белтъците и разбъркахме добре. След това сложихме брашното и бакпулвера. Разбъркваме с държена лъжица. И накрая добавяме малко олио. 
За крема на тората приготвихме един нишестен  крем  и разбихме една 500 грамова сметана. 

За нишестения крем:
500 гр мляко
1 пакет нишесте
захар - пожелание (аз не харесвам прекалено сладките торти, така че пропуснах, а и тази има много захар в "облицовката")

След това се смесват нишестения крем и сметаната. И се нареждат блатовете на тортата. Като се поливат и с малко сироп. Между блатовете се слага сметана, орехи и малко ягодов конфитюр. 
Отвън тортата също трябва да е намазана със сметаната, защото фондана се нуждае от основа на която да се залепи. 
Всъщност стъпките след това не са задължителни 

За приготвяне на фондан са ни необходими:
2 пакетчета желатин
50-60 грама вода
500 грама пудра захар


Първо желатина се разтваря във водата и се изчаква да набъбне. След което се разтопява на водна баня.  От разтопения желатин се омесва "тесто"  от пудра захар. 
Всъщност доста лепкаво и трудно за омесване е тестото за фондант. За тези които нямат опит с правене на тесто би било почти невъзможно. А и както казах по-рано не си и струва мъките. Не било нещо толкова хубаво. 
Но изглежда добре всъщност.


След това източихме фондана достатъчно тънко и голямо чеда облечем цялата торта. И направихме втора доза за украсите. 
Като сме пропуснали да снимаме как се правят розите. Но по долу ще го кача като втори видеоклип. 

И това е :)

image


image

image





Тагове:   рожден ден,   рецепта,   кекс,   торта,


Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pevetsa - Ммммммм, превъзжодно изглежда ...
21.04.2012 16:49
Ммммммм, превъзходно изглежда :)))))))))))
цитирай
2. goran - Това се казва торта :)
23.04.2012 12:37
Симпатична е, а сигурно е била и много вкусна :)
цитирай
3. zabylgarite - Toва покритие
29.04.2012 17:41
на тортата отгоре не е ли прекалено сладко. Има такива чак не се ядат.
Иначе съм тортаджия аз. Май ще крада рецепти от тоя блог.

Поздрави!!!
цитирай
4. exiliaiscooking - 1. pevetsa 2. goran благо...
30.04.2012 10:13
1. pevetsa
2. goran

благодаря ви за коментарите

3. zabylgarite - действително, както казах и в поста е твърде сладко, и го пропуснахме. Просто беше първи и последен опит за да правим фондан. Можеш да крадеш рецептите на воля, ще се радвам :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: exiliaiscooking
Категория: Рецепти
Прочетен: 324517
Постинги: 67
Коментари: 208
Гласове: 1998
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Блогрол