Постинг
21.04.2012 11:34 -
Тортата за моя рожден ден
Това беше тортата от миналия ми рожден ден. Понеже имахме голям мерак и да правим фондант за нея и всъщност да пробваме да си направим собствен фондан се хванахме и на това. Но не бях доволна много от резултата, защото с този фондан тортата стана прекалено сладка. Но пък красива.
Необходими продукти:
6 яйца
400 гр захар
300 гр брашно
1 бакпулвер
3-4 супени лъжици олио
Първо разделихме белтъците и жълтъците и ги разбихме със захарта и с по 1 ванилия (половината захар на белтъците и другата половина на жълтъците). После добавихме жълтъците към белтъците и разбъркахме добре. След това сложихме брашното и бакпулвера. Разбъркваме с държена лъжица. И накрая добавяме малко олио.
За крема на тората приготвихме един нишестен крем и разбихме една 500 грамова сметана.
За нишестения крем:
500 гр мляко
1 пакет нишесте
захар - пожелание (аз не харесвам прекалено сладките торти, така че пропуснах, а и тази има много захар в "облицовката")
След това се смесват нишестения крем и сметаната. И се нареждат блатовете на тортата. Като се поливат и с малко сироп. Между блатовете се слага сметана, орехи и малко ягодов конфитюр.
Отвън тортата също трябва да е намазана със сметаната, защото фондана се нуждае от основа на която да се залепи.
Всъщност стъпките след това не са задължителни
За приготвяне на фондан са ни необходими:
2 пакетчета желатин
50-60 грама вода
500 грама пудра захар
Първо желатина се разтваря във водата и се изчаква да набъбне. След което се разтопява на водна баня. От разтопения желатин се омесва "тесто" от пудра захар.
Всъщност доста лепкаво и трудно за омесване е тестото за фондант. За тези които нямат опит с правене на тесто би било почти невъзможно. А и както казах по-рано не си и струва мъките. Не било нещо толкова хубаво.
Но изглежда добре всъщност.
След това източихме фондана достатъчно тънко и голямо чеда облечем цялата торта. И направихме втора доза за украсите.
Като сме пропуснали да снимаме как се правят розите. Но по долу ще го кача като втори видеоклип.
И това е :)
Необходими продукти:
6 яйца
400 гр захар
300 гр брашно
1 бакпулвер
3-4 супени лъжици олио
Първо разделихме белтъците и жълтъците и ги разбихме със захарта и с по 1 ванилия (половината захар на белтъците и другата половина на жълтъците). После добавихме жълтъците към белтъците и разбъркахме добре. След това сложихме брашното и бакпулвера. Разбъркваме с държена лъжица. И накрая добавяме малко олио.
За крема на тората приготвихме един нишестен крем и разбихме една 500 грамова сметана.
За нишестения крем:
500 гр мляко
1 пакет нишесте
захар - пожелание (аз не харесвам прекалено сладките торти, така че пропуснах, а и тази има много захар в "облицовката")
След това се смесват нишестения крем и сметаната. И се нареждат блатовете на тортата. Като се поливат и с малко сироп. Между блатовете се слага сметана, орехи и малко ягодов конфитюр.
Отвън тортата също трябва да е намазана със сметаната, защото фондана се нуждае от основа на която да се залепи.
Всъщност стъпките след това не са задължителни
За приготвяне на фондан са ни необходими:
2 пакетчета желатин
50-60 грама вода
500 грама пудра захар
Първо желатина се разтваря във водата и се изчаква да набъбне. След което се разтопява на водна баня. От разтопения желатин се омесва "тесто" от пудра захар.
Всъщност доста лепкаво и трудно за омесване е тестото за фондант. За тези които нямат опит с правене на тесто би било почти невъзможно. А и както казах по-рано не си и струва мъките. Не било нещо толкова хубаво.
Но изглежда добре всъщност.
След това източихме фондана достатъчно тънко и голямо чеда облечем цялата торта. И направихме втора доза за украсите.
Като сме пропуснали да снимаме как се правят розите. Но по долу ще го кача като втори видеоклип.
И това е :)
Ммммммм, превъзходно изглежда :)))))))))))
цитирайСимпатична е, а сигурно е била и много вкусна :)
цитирайна тортата отгоре не е ли прекалено сладко. Има такива чак не се ядат.
Иначе съм тортаджия аз. Май ще крада рецепти от тоя блог.
Поздрави!!!
цитирайИначе съм тортаджия аз. Май ще крада рецепти от тоя блог.
Поздрави!!!
1. pevetsa
2. goran
благодаря ви за коментарите
3. zabylgarite - действително, както казах и в поста е твърде сладко, и го пропуснахме. Просто беше първи и последен опит за да правим фондан. Можеш да крадеш рецептите на воля, ще се радвам :)
цитирай2. goran
благодаря ви за коментарите
3. zabylgarite - действително, както казах и в поста е твърде сладко, и го пропуснахме. Просто беше първи и последен опит за да правим фондан. Можеш да крадеш рецептите на воля, ще се радвам :)
Търсене
За този блог
Гласове: 1998
Блогрол