Постинг
13.03.2016 14:41 -
Ябълков пай
Автор: exiliaiscooking
Категория: Рецепти
Прочетен: 1463 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 06.11.2016 12:23
Прочетен: 1463 Коментари: 0 Гласове:
4
Последна промяна: 06.11.2016 12:23
Реших да споделя рецепта, която изпробвах преди няколко месеца.
Денят беше адски снежен и неделен, нямаше начин да се излезе навън. Гледах сериал, в който ядяха ябълков пай. Дояде ми се.
Слязох до кварталния магазин, купих продуктите и се захванах.
Рецептата е следната.
Ябълков пай
За плънката
5 ябълки (червени и средно големи) - обелени и настъргани
3 с.л. Захар (аз използвах 5 с.л и не стана много сладко)
половин с.л. Канела
1 ч.ч. млени орехи
За тестото:
2 водни чаши брашно
1/2 водна чаша пудра захар
1 щипка сол
125 грама масло
4 с.л. Ледено студена вода
В тенджера задушете настърганите ябълки и прибавете захарта. При задушаването първо ябълките ще пуснат своя сок, след което ще го поемат. Прибавете орехите и канелата, разбъркайте добре и отнемете от огъня.
Поставете брашното в дълбок съд и прибавете пудрата захар. Разбъркайте ги добре заедно със щипката сол. Нарежете маслото на кубчета и с нежни дрижения на връхчетата на пръстите започнете да месите тестото. прибавете студената вода и продължете да месите.
Понеже е маслено тесто много бързо и лесно ще се омеси от топлината на ръцете.
След като е омесено добре, увийте тестото с фолио и го оставете в хладилника да почине за един час.
След това разделете тестото на две, като едната част трябва да е долу горе два пъти по-голяма от другата.
Започнете да точите голямата част - тя ще бъде използвана на дъното на пая. Разточете тестото в размера на тавата, която ще използвате.
Количестовто от рецептата е подходяща за тава с размери 26-28 сантиметра.
Поставете тестото на дъното на тавата, като трябва да покрие и стените. В случай, че стените станах малко неравни с помощта на нож можете да изрежете излишното тесто и да оформите добре основата.
Прибавете настърганите ябълки.
Отгоре разточете останалото тесто и отрежете ленти, с които да украсите пая.
Печете на 180 градуса.
Приготвих пая два пъти, като първия го направих на огнеупорна стъклена тава, а втория на форма за торта. Мога да кажа, че тестото се опича далеч по-добре на стъклената тава, и огромно предимство е да можете да видите дъното на тестото, което печете.
Рецептата е доста лесна и приятна за правене.
Успех в кухнята.
Харесайте Фейсбук страницата ни на адрес:
https://www.facebook.com/ExiliaInCookingland/?fref=ts
Английският език е германски
Рецепта за домашен пастет от пилешки дро...
Оказа се, че Аспарух е от рода на Атила.
Рецепта за домашен пастет от пилешки дро...
Оказа се, че Аспарух е от рода на Атила.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 1998
Блогрол